top of page

Året slut och en inblick framåt i 2024

Årets näst sista dag är här! När vi blickar tillbaka på 2023 så inser man att även det här året har inneburit en massa saker. Många roliga och andra tråkiga. Det har varit upp och ner, precis som livet är för det mesta. När man var liten så kändes ett år som en oändlighet och alla äldre sa att "tiden flyger fram, vänta ska du få se". Eftersom tiden flyger fram i rasande fart så är det bara att inse att man blivit äldre. Det kändes inte alls länge sedan det var nyårsafton men i morgon är det en ny afton och ännu ett år läggs till handlingarna.

Året 2023 startade med att vi skaffade arbetskläder med logga. Emelie som jobbar hos oss ritade en fin logga och som vi tryckte upp kläder. Det är roligare att jobba i snygga kläder tycker jag!

Mitt år startade med badrumsrenovering. Det blev mitt projekt och jag fick ta i och riva och kasta ut det gamla badrummet. Det var mycket jobb men sedan hade vi hantverkare som gjorde allt annat.

Resultatet blev väldigt bra och vi blev mycket nöjda med vårt nya badrum.


Vintern 2023 var också första gången som vi fick se norrsken. En kväll i februari bjöd himlen på ett vackert skådespel.

Vårbruket dröjde innan vi kunde starta. Våren var kall. När vi väl kom igång rullade det på bra. Familjen jobbade tillsammans. Våren och försommaren var torr, väldigt torr. Oron över att det skulle bli värre än 2018 var stor.

Sen slog vädret om i juli och augusti, det började regna. Det slutade aldrig. Regnet öste ner och vi stod och stampade och ville ut med tröskan. Mathias tog beslutet att tröska alldeles för blöt spannmål för att försöka rädda falltalet. Det var ett lyckat beslut. Vi fick igenom vetet som brödsäd och oron över att inte kunna leverera det vi sagt släppte.

Skörden rullade sedan på och blev inte så dålig som vi hade trott. Så nu ligger den mesta spannmålen i vår torkanläggning eftersom det är först efter nyår som vi leverera det mesta.


En del nyinvesteringar har det blivit under 2023.

Vi började med att bygga en ny maskinhall uppe i skogen. Även om vi har stora byggnader så känns det alltid som om det saknas plats för att ställa in maskinerna.

Vi köpte en rundbalspress ifrån Östersund som kom i juli. Lite reperationer på den så har den fungerat bra. Gräs och halm har blivit pressat.

Den enligt mig och barnen, roligaste investeringen under 2023 är att vi köpte en Gator! En liten smidig maskin som är perfekt när man ska ut köra med sin trimmer, motorsåg eller andra små redskap. Bara att lasta och köra iväg. Gatorn har gått många timmar sedan i somras och även Mathias tycker nu att det var ett bra köp.

Mathias bästa investering i år är dock "Guldmaskinen", eller rensen som det är.

Efter som skörden var av blandad kvalitet så har vi kört havren genom rensen och på så sätt fått fram havre som vi kan sälja till Berte och de små kärnorna kan vi ge till våra grisar. Det tog dock ganska många timmar att få ordning på rensen men nu står den i torken och skakar fram rätt storlek på kärnorna.

I veckan fick vi upp cyklonen som samlar ihop allt damm i från rensen. Det är väldigt skönt eftersom det tidigare låg som en dimma på gården av allt damm som kom från rensen. Så nu kan "Guldmaskinen" gå hur mycket som helst! Cyklonen är inbyggd och vi tycker byggnaden ser ut som en stor fågelholk.

I familjen har det hänt en hel del som vanligt under året. För Nils del började året med att vi tillbringade en halv dag på barnmottagningen och Nils fick sitta och äta pannkakor. Nils har haft kraftig allergi mot ägg men nu tål han ägg och det är så skönt.

Nils EP har varit lugnare och det är väldigt skönt och vi hoppas att det fortsätter så.


Alva har haft ett toppen år och tillbringar numera två hela eftermiddagar i stallet uppe i Fixhult. Att se den glädje som Alva utstrålar när hon är med hästarna är så roligt att se. Hästen Torsten är fortfarande favoriten.

John började andra året på Strömmaskolan och trivs med det. John har också testat på att arbeta borta under vecka 44 då han klippte kanter nere i Skåne. John jobbade, åt och sov under en vecka och trivdes bra med det. Under 2024 blir det för John att byta EPan mot riktig bil eftersom han fyller 18 år. John har många härliga vänner som ofta hänger hemma hos oss och det är väldigt roligt, vilket vi hoppas ska fortsätta under 2024.

Vår storjägare Carl fyllde 20 år i november och är en klok och snäll ung man. Det största intresset är jakt. Carl har jagat vildsvin hela året och det slutade med att han minskat stammen med 26 individer. Vi hoppas att det fortsätter så.

Vår Oskar är den av barnen som har haft det tuffaste året någonsin. I februari så blev Oskar utsatt för rånförsök. En kille ville ha Oskars AirPods när Oskar hoppade av bussen. Oskar klarade sig bra men fortfarande vägrar barnen att åka 9:ans buss hem eftersom killen bor på Orrelundsvägen. Kort därefter fick Oskar en kraftig hjärnskakning pga att en klasskompis ryckte undan en stol i simhallen och Oskar föll handlöst bakåt. Efter ett mycket lyckat klassbyte såblev det lugnare för Oskar. Allt rullade på tills slutet av oktober då det upptäcktes att Oskar har dåliga blodvärden. I skrivande stund är värdena fortfarande väldigt dåliga och 2024 kommer starta med en utredning för att försöka hitta vad detta beror på och vi håller tummarna för allt löser sig på bästa sätt.

Mathias har haft ett år där han faktiskt har lärt sig att säga nej, det går inte att vara överallt och hjälpa alla. Det blev inte alls så mycket sått med HEVAN i år pga vädret, vilket innebar att hösten inte blev lika slitig som tidigare.

Året 2023 blev året då vi för första gången på 10 år hade en hel veckas semester på sommaren. En vecka då vi var i Stockholm först och sedan åkte vidare till Dalarna.

Vi har också försökt att vara lediga alla söndagar, dock inte i sådd och skörd.

Själv har jag haft ett väldigt roligt och utvecklande år. I mitt arbete med LRF så har jag kommit in väldigt bra. Det viktiga påverkansarbetet gentemot kommunen fortsätter. Det planerade utökade vattenuttaget ur Lygnern fick vi kommunen till att ändra.

Jag har varit både i Österrike och Holland. Jag har fått uppleva massa saker och lärt mig otroligt mycket. Nils tycker dock att jag borde sluta med LRFandet så att jag kan vara hemma mer med honom....


Under 2024 kommer det förhoppningsvis ske en utveckling på gården. Vi hoppas på ett år då vi kan växa ytterligare och att familjen fortsätter att arbeta tillsammans.

Högst på önskelistan är också att hela familjen ska få må bra och att livet rullar på som vanligt!

Hoppas att ni alla får ett gott slut och så hörs vi nästa år!

227 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page