top of page

Afrikans svinpest och födelsedag!


I veckan har vi fått tröskat av vår havre vilket är väldigt skönt. Det var en väldig blandning av kvaliten på kärnorna, så Mathias "guldmaskin" kommer att få arbeta.

Dagarna har startat med dimma och väldigt mycket dagg så det har dröjt fram till efter lunch med att kunna starta med att tröska. Om det är för blött att tröska så snurrar sig spannmålen runt haspeln och det är svårt att få in det i tröskan.

Det är inte alltid helt lätt med kommunikationen när vi tröskar. Jag har svårt att förstå Mathias alla tecken som han gör i tröskan. Tycker mest det ser ut som att han viftar bort flugor.... Då är det lättare att prata i telefon men även då kan det bli tokigt. Mathias sa stilla och jag stannande, det han menade var att jag skulle sakta ner. Mathias blev lite irriterad eftersom det rann ut lite havre på åkern och sa: Du måste läsa situationen!

Japp det finns verkligen utvecklingspotential för mig när det gäller att köra alla dessa maskiner. Det hade varit bra att få träna när det inte är full fart med allting.

Vi har även tröskar vår havre som vi hade ute på Hammargård. Där låg lite havre under vatten så det var bara att lämna. Inte roligt när det är så blött.

Tröskan sjönk ner 30 cm på sina ställen och spåren blev vattenfyllda.


Det här året kommer gå till historien som året med så mycket extremväder. Först en kall vår. Sen en torr försommar, som följdes av en extrem blött sommar. Nu när vi äntligen såg lite bättring ja då får vi Afrikansk svinpest i landet.

Det är inte lätt att vara bonde.


Att den Afrikanska svinpesten skulle komma var kanske inte så oväntat men det är inte bra för någon. Så är du ute i skog och mark och hittar ett dött vildsvin så måste du rapportera det till Statens veterinärmedicinska anstalt.

Det är inte bara vi som har grisar som blir drabbade, det är även skogsägare, jägare och alla som nyttjar allemansrätten som blir drabbade när stora områden behövs spärras av. Detta kan komma få stora ekonomiska konsekvenser om man blir drabbad. Nu håller vi tummarna för det inte blir fler fall.

På tal om vildsvin, så hade vi påhälsning i veckan i vår trädgård av några svin som bökar och haft sig. Carl var ute i trädgården till kl 00 natten till torsdagen, men då hörde han bara dem. De kom aldrig in i trädgården men de var i skogen precis bakom. Så i natt var Car ute och då blev det en stor galt mindre i stammen. Dock var det 7-8 stycken kvar så det kommer bli mer jakt.

I onsdags eftermiddag och kväll blev vi strömlösa på Tofta. Det är gården med alla grisarna. Eftersom det var väldigt varmt och fuktigt och strömmen lös med sin frånvaro fick Mathias koppla in reservaggregat. Detta för att fläktarna hos grisarna måste gå. Annars blir det för varmt och eftersom grisarna inte kan svettas så kan de lätt bli överhettade och i värsta fall avlida. Det är lag på att man ska ha reservkraft när man har grisproduktion.

Nu vet vi att aggregatet fungerar som det ska men vi hoppas att det dröjer innan det blir strömlöst igen.


Vår press har fungerat som den ska och i fredags pressade Mathias en massa gräsbalar. Det blev 150-160 balar så våra kossor kommer inte behöva gå hungrig I vinter.

I fredags var det ingen vanlig dag på gården eftersom våra två yngsta fyllde 9 år.

Alva och Nils har väntat och längtat efter denna dag. Födelsedagen startade med våffelfrukost, paket och skönsång! Kalasmat och glass och sedan avslutades dagen med bad i mörkret i poolen. Det var första gången Nils och Alva fick bada i mörkret och det är en härlig upplevelse. Poolen höll 34 grader i vattnet och tvillingarna tyckte att det var ett väldigt spännande avslut på sin födelsedag.

Idag är det full fart på gården. Det ska plöjas, harvas, pressas halm, plocka ogräs, gräva och kanske tröska bönor.

Det ska också hinnas med lek och tårtkalas!

Så även denna dag kommer fyllas av aktivitet!

Ha en skön lördag!261 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page