top of page

Fullt ös!

Veckan startade med att det var dags att köra in årets förbrukning av flis. Vi har en flispanna här på gården som sköter både värmen och hela vår torkanläggning. Det går åt en hel del folk när flisen ska in. Så killarna ställde givetvis upp.Carl och John körde de flesta lassen. I år var det inte så långt att köra lassen eftersom våra vältor låg ganska så nära gården. Oskar och Mathias såg till så att flisen fick plats i våra lager.Oskar ville prova att köra ett lass och då åkte jag med. Oskar är superduktig på att köra och backade in till flismaskinen utan några problem.När vi sedan skulle hem och står i korsningen vid Orrelund/Tostaredsvägen och ska svänga höger så ser jag hur en bilist planerar en omkörning MITT I KORSNINGEN! Oskar stannade så det var aldrig någon som helst fara men där fick Oskar se vikten av att kunna ”läsa” trafiken.

Nu är förråden fulla av flis så vi kommer klara oss ända till nästa sommar.


Under veckan som gått har skörden fortsatt. Vi har tröskat vete och igår åkte all raps av. Det har varit lite lurigt med vädret eftersom det har kommit lite skurar. Vi har dock haft tur än så länge eftersom vi har klarat oss från de värsta skurarna.I lördags fick hela familjen ställa upp med att jobba för att allt skulle fungera.

Värmepannan på gården bestämde sig för att lägga av. Efter att Carl fixat med den och åkt till sitt arbete för att leta efter relä så var det bara att inse att vi fick ringa Sten på Votab. Det var inga problem för Sten att komma upp från Varberg trots att det var lördag eftermiddag. Några timmar och turer till Varberg senare så var pannan igång igen. Det var kretskort som hade brunnit och även brännaren som tänder pannan som hade gett upp. Den servicen som Votab med Sten i spetsen har är så värdefull.John körde jag till Björketorp tidigt på morgonen för att han skulle fortsätta att så raps med Hevan. Arbetet gick bra under dagen men det är en hel del att lära sig.Oskar vände halmen som sedan pressades till balar och eftersom alla var upptagna så fick jag köra lassen. Första lasset var allt lite pirrigt men sen gick det bättre.

Som följeslagare hade jag Alva med mig och hon gav mig godkänt.Nils åkte eller snarare sov i tröskan och sedan bytte han för att åka med traktorn som pressade balarna.


När klockan började närma sig 18 så kurrade det i allas magar. Men VEM skulle fixa mat när alla jobbade? Eftersom Oskar var klar så fick han ta över mitt jobb med att köra kärran på åkern. Jag fick springa hem och fixa middag och sedan tog Mathias med Oskar och lasset från åkern.

Så när middagen var i magen fick Oskar köra lassen och jag åkte med honom. Oskar hade även en kompis med sig i hytten så det var allt lite trångt.

Raps fyller inte så fort så medan vi väntade så passade Oskar och hans kompis Oliver på att ”bada” i rapsen. Tokiga killar men de hade väldigt roligt!Det är en väldigt härlig känsla när hela familjen jobbar tillsammans och det flyter på. Där ingen har blivit tvingad utan alla hjälps åt och drar åt samma håll. Att våra barn är så intresserade är verkligen en drivkraft för att fortsätta och utveckla gården eftersom det just nu ser ut som att vi har flera som vill ta över! Igår satt Alva i traktorn och sa: ”Jag måste ju ha ett jobb innan jag blir läkare så jag vill också lära mig att köra traktor”. En riktigt härlig inställning!
Under veckan har jag och tvillingarna också hunnit med lite andra saker än att bara jobba. Det har varit shopping inför skolstart. Det blev även ett biobesök i torsdags för att Nils skulle slippa värmen. Nils EP och värme är ingen bra kombo. När vi åkte till bion visade termometern 32 grader och när vi kom hem 21! Inga anfall blev det den dagen så vår plan funkade. Tyvärr har EPn krånglat lite den senaste veckan och det är inte roligt.Vi har också haft trädgårdsarbete på Tofta!

Där har också var anställda tjej Emelie fått hjälpa till. Det var riktigt mycket att rensa och vi behövde använda motorsågen på vissa ställen. Vi utförde också ”operation rädda päronträdet” och hoppas att det funkar med att stötta upp trädet.Nu går vi in i sista sommarlovsveckan och för första gången någonsin tycker jag och Mathias att sommarlovet gärna hade fått vara några veckor till…men eftersom det inte går får vi göra det bästa av denna sista vecka!

Ha det bra så hörs vi!

167 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page