top of page

Guld på gång, infrastrukturutbyggnad och nya provtagningar

Höstlovsveckan är snart slut och vi har haft en lugn och skön vecka.

För min del har det varit lite jobb och mycket tid med barnen.

Mathias har jobbat med på med "Guldmaskinen" och snart ska den provköras. Den står nu på sin plats i torken. Det var inte helt lätt att få in den i torken. Några skivor och bjälkar fick sågas ner. Sen fick vi ta in maskinen i delar. Tillslut var den på plats och fortsatt montering har pågått under veckan.

Nu väntar vi på att det ska komma några såll och sedan ska den provköras. Tycker ni inte att vi behöver måla om rensen så den också blir blå som övriga torken?!

I tisdag så ordnade LRFs kommungrupp här i Kungsbacka ett studiebesök för studie-och yrkesvägledarena i grundskolan. Vi startade med lite fika och sen åkte vi ut och tittade på en skördare och en skotare i arbete ute i skogen. Det är verkligen enorma maskiner. Visste ni att en maskinförare i en skördare behöver fatta nästan lika många beslut som en stridspilot gör! Det behövs många nya förare i Sverige.

Efter skogen så begav vi oss till Pehr och Magnus på Svesgård i Anneberg. Där fick våra SYVar testa att köra traktor och titta på mjölkproduktionen.

Dagen avslutades med lunch på Lerbergs café där vi samlade ihop dagen. Vårt budskap med dagen var att vi behöver få in fler unga i den gröna näringen. För medelåldern på lantbrukare i Kungsbacka kommun var 2022 61 år... Det var en mycket lyckad dag och detta är ett strålande exempel på LRFs viktiga arbete!

Som lantbrukare så har vi mycket kontakt med bland annat kommunen när infrastrukturen behöver byggas ut. Just nu i Fjärås så planerar kommunen att ta ut mer vatten ur Lygnern. För någon vecka sedan ordnade Fjärås LRF avdelning ett möte där vi diskuterade våra synpunkter. Detta sammanställde sedan en av de sakkunniga på LRF så vi kunde skicka våra synpunkter till kommunen.


Kungsbacka kommun håller på att gräva ner nya vattenledningar och nu är de framme vid vår mark. Kommunen vill ha ett 50 m brett arbetsområde i tre år! Detta är inget vi vill eftersom det kommer påverka bördigheten i marken under lång tid. Skrivelser och möten pågår. Så hoppas vi att vi ska komma fram till ett beslut som ska vara bra både för oss och kommunen.

John tillbringar sitt höstlov nere i Skåne och kör kantklippare. Så hela veckan har John bott på hotell och jobbat alla andra timmar. Pratade med John som berättade att medtrafikanterna inte är glada på honom och att det är många fingrar i luften och galna omkörningar. Tror dock att trafikanterna inte vill ha massa högt gräs kring sina vägar.

Eftersom EP-monstret har varit framme så har lovet varit lugnt. Nils blir väldigt trött och får ont i kroppen efter anfall. Så när jag och Oskar ville gå ut så fick vi leta upp den gamla dubbelvagnen. Det blev ett bra träningspass att gå runt travbanan med Nils i vagnen.


För Oskars del så fortsätter det att han behöver ta det lugnt pga att blodvärdena inte är bättre. Inte så lätt när man är 14 år och full med energi. Nya prover nästa vecka igen och då hoppas vi verkligen att det ser bättre ut. Vi vill ju att Oskar ska få må bra!

Alva har däremot haft ett väldigt roligt lov eftersom hon har varit på ridläger och dessutom sovit över. Att hon dessutom hade fått ha sin favorit häst Torsten gjorde lägret ännu bättre.
230 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Post: Blog2_Post
bottom of page