top of page

Höstbruket igång och att lyckas i stort och smått!Så blev det september i år igen! Sommaren är förbi för detta året och hösten är här. September startade med en helt magisk soluppgång över gården. Det känns i luften på morgonen att hösten är här, kallare och klarare

För mig startade veckan med att jag behövde fälla fler träd på biten som jag har röjt. Jag har mest fällt små träd men i måndags fick jag fälla mitt första lite större träd. Mathias instruerade och känslan när trädet faller i exakt den riktningen som jag hade tänkt, var så härlig! Att lyckas med något som man aldrig gjort gör att man växer och blir så stolt och nöjd!

Vidare i veckan har vi kontrollerat vår raps och vi har både jordloppa, sniglar och maskar i rapsen. Så vi har kört på med mer Sluxx och Mathias har fått köra ut kemiskbekämpning på åkrarna. Så håll nu tummarna för att rapsen växer sig större och att skadedjuren försvinner.a

Vi har fortsatt med plöjningen inför höstsådden men i tisdags så gick plogen sönder. En bult gick av på plogen. Så det var bara att fixa med den. Farfar Sven tog sig en tur ner till Eslöv och hämtade delar och senare på eftermiddagen så rullade plogen igen! Det är farfar och John som delar på plöjningen. Även Oskar har fått testa att köra plogen. Annars så kör Oskar mest ringvälten och lite harv.En arbetsuppgift som jag fick i veckan var att sätta på ett däck på en gammal tallriksharv. Däcket hämtade jag på däckverkstan och sedan ut på åkern. Jag fick börja med att gräva ett hål i marken för att få på däcket. Marken var stenhård så det var bara att ta i. När sedan det var dags att få på däcket på harven var det TUNGT. Efter några mindre vackra ord så fick skyffeln hjälpa till som hävstång och då gick däcket på. Det är verkligen kul att kunna klara av saker på egen hand.Jag tycker det är så mycket roligare med kroppsarbete än att bara sitta i en traktor att köra upp och ner på åkern. Så jag röjer och städar och Mathias och killarna kör. Alla glada och nöjda!Dock fick Mathias hjälpa till att plocka sten och ogräs i veckan på vår lilla åker vid Gällingevägen. Det var ett område som inte gick att spruta förra hösten och det blev sjukt mycket ogräs och ingen spannmål. Det var svårt att plöja och vi fick helt enkelt rensa upp ordentligt.


Barnen har kommit bra in i sina rutiner och skolan flyter på. Därför blir det extra ledsamt när de i veckan ringde från skolan och Nils behöver åka hem pga att han inte orkar. Väl hemma så somnar han och efter några minuter så ändras andningen, pulsen sticker iväg och så kommer krampen. Denna gång var den kort och upprepades inte. Så när Nils sovit några timmar så var han på benen igen.


Nu i helgen ska vi tröska våra bönor och fortsätta med plöjningen och även börja så råg. Så full fart som vanligt! Dock kommer det finnas tid för roligt besök av min bror och fix inför den stora dagen nästa vecka….


Ha en skön helg!

155 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page