top of page

Haveri, första gången och pinsam mamma!

Så är sista dagen på sommarlovet här för barnen. Nio veckors ledighet är slut och nu väntar en ny hösttermin. John började i tvåan på Strömmaskolan i onsdags och Oskar börjar 8:an på Smedinge och Alva och Nils börjar 3:an på Bräckan på måndag. Än så länge är alla barn lugna och de klart att de hellre hade fortsatt med att vara lediga men det känns ändå okej att gå tillbaka och starta igång en ny termin.

På gården har det varit full fart hela veckan.

Vädret är inte med oss och det kommer lite små skurar nästan varje dag. Skörden rullar på och om allt går enligt plan så blir vi klara med veten idag. Efter det har vi bara havre och åkerbönor, som inte är moget än, kvar att tröska.

Alla i familjen hjälps åt och även jag har fått köra en hel del. Dock var jag enlig Nils helt kass och värdelös på att tanka av i farten när vi tröskade raps. Enligt Nils la jag lasset helt fel och jag var så pinsam så när vi väntade på nästa avtankning så hoppade Nils upp i kärran och jämnade till lasset. Allt för att det skulle bli bättre.

Det har varit lite små haveri i torken detta året. Vid två tillfällen har det runnit ut några hundra kilo korn som jag har fått städa upp och hälla ner i en ficka.

Precis när jag tippade ner lådan så insåg jag att fläkten i fickan var igång. Så allt kornbös hamnade på mig. Ni som har blivit duschade av korn vet hur det kliar! Så det var bara snabbt göra klart och sen in i duschen och slänga kläderna i tvätten.

När jag städat upp kornet två dagar i rad så kommer Mathias in den tredje dagen och säger: "Det du har städat nu är en västanvind mot vad som har hänt nu".

Två ton raps hade runnit ut i torken. Mathias hade glömt att stänga en lucka och det hade runnit ut. Så det var bara att skyffla och köra skottkärra. Dock fick både Oskar och Mathias hjälpa till.

Mathias utmanar mig med arbetsuppgifter och igår skulle jag flytta skärbordet. Det är drygt 12 meter långt. Det gick men det enbart eftersom Mathias körde bakom med tröskan och sa, mer till vänster, höger, ligg i mitten, kör! Så från Hammargård till Tofta tog jag mig och det var läskigt.

Idag fick jag stränga halm för första gången och det var inte så svårt. Det som jag tycker är jobbigt och lite tråkigt är att man sitter still så många timmar. Jag föredrar att jobba med kroppen och att röra mig än att bara köra traktor.

John kör gödsel på åkern utanför eftersom vi i morgon ska försöka så rapsen. Så håll tummarna för att det inte regnar i morgon. Jag var med och hjälpte John med att koppla propellern som rör upp brunnen och sedan åkte jag med första lasset ut. Det är blött i marken men det funkar. HEVAn står kopplad och förhoppningsvis kommer vi ut i morgon.

Så dagarna just nu är långa och arbetsamma men väldigt roliga. Det är mycket som ska planeras när man är en stor familj och när man har barn med behov. Så Mathias går upp tidigt och går ut och fixar i torken och på gården. Jag får gå upp tidigt och planera mat och tvätt och barnens välmående. Allt för att dagarna ska flyta på så bra som möjligt och att vi ska få så mycket gjort som möjligt.

Så lunch och middag fixas innan frukost så det bara är att plocka fram när det är dax för mat.


Så om jag ska summera denna sommaren så får jag säga att den har varit mycket bra om man bortser från vädret. Men det kyliga och inte så soliga vädret har gjort att Nils har fått må bra i sin EP. I sommar har han bara haft ett stort anfall och det är rekord och vi hoppas och tror att det ska fortsätta så under hösten också.


Trevlig helg önskar vi er alla!


404 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page