top of page

Hevapremiär och vildsvinsstängsling

Idag var det äntligen dags att provkära Heva-såmaskinen. Efter massa timmar i verkstaden där vi har bytt slangar, spetsar, databox och målat den så har den blivit som ny och spänningen var på topp! Skulle det fungera?!

Efter ytteligare lite service så var det dags att köra på åkern och det fungerade. Nu ska det bli spännande att se om det fungerar att så rakt ner i stubben efter tröskningen. Mathias har tidigare varit en stor motståndare till en sådan här maskin och det är nog för att han i grund och botten är emot nymodigheter. Men eftersom denna maskin kommer göra att det förhoppningsvis kommer gå snabbare att få rapsen i marken så håller vi tummarna för att det bli bra. Det är en hel del bönder i närområdet som har hört av sig och vill ha hjälp med sådden och vi ska försöka hjälpa så många som möjligt. John tycker dock att han kan börja på Strömmaskolan senare eftersom han mer än gärna kör borta! Vi får helt enkelt se vad tiden blir för körning åt andra. Tydligen ska även jag få lära mig att köra Hevan...

Veckan startade dock med ett inte så roligt jobb! Vi upptäckte i helgen att vidlisvinen hade ätit upp väldigt mycket i veteåkern borta i Tom. Så vi valde att satsa på att sätt upp ett elstängsel runt åkerns kant där vildsvinen har gått in. På natten innan så lyckades jaktlaget skjuta ett vildsvin. Vi hoppas verkligen att det inte kommer ätas mer på vår åker. I år har vi ganska så stora vildsvinsskador på våra åkrar och det jaktlag som vi har här på gården har skjutit 7 grisar bara nu i försommar-sommar. Vi hoppas att det kommer skjuta ännu fler.


När det är sommarlov och det är jobb som kräver mycket handarbete så är det väldigt bra att ha många arbetsvilliga barn. Tvillingarna jobbar inte så mycket men leker och är med så länge de orkar. John och Oskar är väldigt duktiga på att hugga i. Det här jobbet var inte så kul eftersom det var varmt och det behövdes trimmas en hel del och då är det skönt att kunna ta ett dopp i poolen när man kommer hem.

I veckan har vi också börjat plocka flyghavre. I år har vi inte så många fält att gå i men eftersom det har blåst en hel del under veckan så har vi inte kunnat gå i havreåkern. Vi hoppas att vinden lugnar sig innan värmen kommer in. För att plocka flyghavre i 25-30 graders värme är ingen höjdare.

Jag tycker att det är helt ok att leta efter flyghavre. Att gå i sprutspåren upp och ner med en bra ljudbok i öronen är rena lyxen! När vi dessutom inte hittar så många strån så är det ännu bättre!

Mitt i åkern stod det 30 strån och de plockas upp och läggs i säckar som sedan bränns. Flyghavre är ett ogräs som måste bekämpas enligt lag så det är bara att bekämpa både på kemisk väg och även på manuell genom plockning.

I veckan så tog min bror Oskar och John på äventyr och vår granne Tezz tog hand om tvillingarna så jag och Mathias kunde åka iväg på en liten minisemester. Vi kom i väg och bodde på Salt och Sill på Klädesholmen och dag två ringde telefonen. Våra kor hade fått för sig att gå ut långt ut i havet. Så båtar som var på väg ut blev väldigt förvånade och ringde och undrade vad som stod på. Så det var bara att åka hem för att se om vi behövde ta båten för att få in kossorna. När vi väl kom till Kungsbacka så ringde farfar Sven och berättade att kossorna hade gått in av sig själv. Så det var alltså ingen fara. Hade våra kor varit mjölkkor så hade de nog leverarat "Bregot havssalt" utan några som helst problem.


Våra fyra kattungar växer som bara den och är du sugen på en katt så är det bara att höra av sig. Katterna kommer vara leveransklara 20 augusti.

Nu önskar vi er alla en riktigt trevlig helg!

194 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page