top of page

Mångsysslarvecka!

Lantbrukare: Djurskötare

Traktorförare

Skogsarbetare

Låssmed

Lokalvårdare

Snickare

LRFare

Budbilschaufför

Torkskötare

Mekaniker

Kontorist

Telefonist

Ja listan kan göras väldig lång över vilka olika roller en helt vanlig vecka kan vara för en lantbrukare. Att yrket är väldigt omväxlande och ombytligt, ingen dag är den andra lik, gör att det är väldigt roligt.

Alla de yrkesroller jag skrivit i listan är vad Mathias och jag har arbetat med den här veckan på gården.

Min vecka startade med ett Studiebesök hos Berte Gård, Berte Havre Qvarn och Sia glass butik. Det var kompetensgruppen inom Livsmedelsprogram Halland med representanter från Länsstyrelsen Halland, Region Halland, Halmstad Högskola, Munkagårdsgymnasiet, Arbetsförmedlingen, Agroväst, Hushållningssällskapet och LRF Halland, som genomförde studiebesöket.

Vi fick lyssna på hur företaget byggts upp och frågor som bland annat kom upp var:

Hur ser det ut med nyrekrytering idag?

Vad behövs för kommande teknik framåt?

Hur ser kommande kompetensbehov ut i Halland inom livsmedelssektorn?

Mathias var hemma och såg till så att snickaren David kom igång med att rikta väggarna och sätta taket i badrummet. David är Mathias lillebror och är en otroligt duktig snickare med många bra idéer! Arbetet har rullat på väldigt bra och i onsdags var allt klart för nästa hantverkare.

Vi har också blivit klara i skogen med att gallra och nu hoppas vi på fler kalla dagar så att vi får ut veden.

Vilken skillnad det var att fälla när vinden låg i rätt riktning och träden föll precis som jag ville. Det berömda uttrycket "övning ger färdighet stämmer.

På Tofta så hade det gått för tungt i elevatorn så hela elevatorn var full med bönor. Jag fick dammsuga upp all bönor. Tömma dammsugan och fortsätta så tills det var tomt så vi kunde köra igång elevatorn igen.

När bönorna var på plats så var det dags att tippa in ett stort lass med vete. 20 ton som legat på en vagn sedan skörden. Vagnen hade punka men efter att vi pumpat upp däcket så gick det att backa in.

Det är inte många cm tillgodo men Mathias klarade av det utan några problem. Bäst som vi stod där började det skramla och låta från traktorn. Mathias sprang och stängde av traktorn och efter att han öppnat motorhuven så visade det sig att fläktremmen hade gått av. Inget mer hade gått sönder och vi kunde köra hem traktorn och nu väntar lite mer mekaniker jobb.

Nu väntar en skön helg! En helg som innebär jobb och ledighet i en bra kombination!

124 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page