top of page

Nytillskott till gården och resa till Holland och har växter känslor?

Igår fick vi sju nya kvigkalvar till gården. Oskars hobby har verkligen växt, från två djur till 21 djur. I Feburari kommer det dock att minska eftersom några åker till slakt då.

Det blev ett fasligt råmande på gården igår. Både bland de nya och gamla djuren. De nya djuren går för sig men de gamla var väldigt nyfikna på de nyanlända.

Så varje morgon och kväll går Oskar ut och tar hand om sina djur. Det är verkligen roligt att se vilken kontakt Oskar har med sina kvigor.


Vi får frågan ibland varför vi inte skaffar kalvar och svaret på den frågan är att vi dels saknar kunskap men framförallt har vi inte anpassade lokaler för den verksamheten. Så ska det bli kalvar så måste vi bygga och lära oss mer. Tills dess fortsätter vi att köpa in kvigkalvar som vi föder upp och sedan säljer.

I veckan har Carl varit och jobbat hos oss. Carl jobbar på Fjärås El och nu var det dags att börja koppla in "Guldmaskinen". Carl jobbade på så mycket som kunde göras. Arbetet kommer fortsätta nästa vecka eftersom vi saknade några delar.

Carl trivs mycket bra med sitt arbete som elektriker men blir ibland lite trött på Mathias när han kommer med sina idéer. Det är väl precis så det ska vara när far och son jobbar tillsammans?!

Själv åkte jag till Holland på studieresa med LRF Väst. Våra tre styrelser och en hel del personal åkte i väg från söndag till tisdag.

Vi startade med ett besök på en växtodlingsgård. På grund av allt regn som kommit så var halva potatis skörden kvar i marken. Även deras lökodling hade blivit knappt hälften så stor på grund av vädret som varit under detta året.

Det största problemet i Holland för lantbrukarna är vattnet. Marknivån ligger mellan 4-5 meter under havsnivån och som ni vet är hela Holland uppbyggt av kanaler och diken. När det dock har kommit dessa stora mängder nederbörd så blir det fullt över allt. Stora pumpar pumpar vattnet men det var riktigt blött i markerna. Alla dessa kanaler och diken finansieras av skattemedel.

Vi besökte en ekologisk mjölkgård som producerade sin egen ost.

För att Holland ska nå sina Klimatmål så har de satsat ca 4 miljarder svenska kronor på att avveckla de största nötköttsbesätningarna. Lantbrukaren erbjuds 125% av värderingen och kan då fortsätta med växtodling. Det återstår att se om de lyckas och om det är rätt väg att gå.

Vi lyssnade också på olika organisationer och myndigheter under dessa tre dagar om hur de arbetar med EUs vattendirektiv och för att nå målen med att förbättra vattenkvalitén.

Resan avslutades med ett besök på Tomato World. Det var en enorm tomatodling soom hande satsat på digital övervakning av sin tomatodling.


En spännande sak som vi fick se var att en växt som var uppkopplad till en dator reagerade väldigt kraftigt vid beröring av bladen.

När man rörde bladet så blev det utslag på skärmen. När man tryckte lite hårdare på bladet ja då stack kurvan iväg.

Så den stora frågan är, Har växter känslor???

Besöket avslutade med provsmakning av massa tomater.

Det är en väldig förmån att alla i styrelserna och personalen får åka iväg. Det ger mycket tid till att diskutera aktuella frågor som finns inom LRF.


Som allid är borta bra men hemma bäst! Så det var skönt att komma hem igen. Nils gillar inte att jag är iväg och även om Mathias fixar allt här hemma, med support från farmor denna gång, så är det enklare att vara två hemma.

Glöm inte att fira alla pappor idag på farsdag!140 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


Post: Blog2_Post
bottom of page