top of page

På resande fot och fix!

I söndags morse var det dags för min del att åka iväg med LRF väst till Danmark.

Resan startade med buss till Stena terminalen och Danmarks båten över till Fredrikshamn.

När vi kommit ut till havs blåste det rejält och frukosten var på väg upp för min del. Så ut på däck och massa frisk luft så ordnade det upp sig. Illamåendet försvann och solen tittade fram. Det blev riktigt behagligt eftersom vinden lugnade sig och resten av resan på havet flöt på bra.


Första stoppet i Danmark blev en smågris producent. Vi stod ute och lyssnade på svårförståelig danska och sedan gick vi in i stallet. Det var inte roligt att se. Inte ett halmstrå så långt ögat kunde nå och grisarna stod i fållor och kunde inte vända sig om. Det var inget annat än en grisindustri.


Efter besöket hos grisarna åkte vi vidare till en mjölkgård med Jersey kor. Dessa kor är mindre än vanliga mjölkgårdmen jag får erkänna att jag

ville ta med mig några hem.

Efter besöket hos kossorna som var en bättre upplevelse än grisarna så rullade bussen ner till Århus och hotellet.

Dag två startade med en god frukost och sedan åkte vi till Agro Food park. Där startade vi dagen med ett eget möte med massa givande disskusioner.

Efter det blev det att gå över till Arlas Innovation centre. Där fick vi en genomgång av hur Arla drivs och sedan blev det en rundvandring i huset där vi fick se massa rum med olika forsknings saker. Det var allt från pizzaugnar till rena laboratorium. En väldigt intressant dag.

På eftermiddagen lyssnade vi på olika föreläsare som tog upp bland annat om CAP och även om våtmarker.

När klockan var 16 rullade bussen till Köpenhamn och en väldigt god och trevlig kväll på restaurang.


Morgonen startade med en kort promenad till Landbrug & Fødevarer som är motsvarigheten till LRF. Vi fick lyssna på många intressanta föreläsare och när bussen rullade hem efter lunch var huvudet fullt av givande diskussioner och inspiration. Det var väldigt roligt och givande att vara iväg men som alltid är det skönt att komma hem till familjen igen.


Hemma har Mathias och farfar Sven jobbat med att laga grindarna i ett av stallen. De har svetsat nya nederdelar på grindarna så nu hoppas vi att inredningen håller massa år till.


I fredags så var jag med och satte upp grindarna i stallet igen. Mitt jobb var att justera in grindarna och att sätta fast dem med en skrivning mutter så att grisarna inte kan lyfta av grindarna. Så nu är vi redo att ta emot 370 nya grisar på måndag.


Barnens första vecka i skolan efter lovet är avklarad och vi är nog alla överens om att vi längtar till jullovet....


Nu ska vi njuta av helg och glöm inte att fira alla pappor inmorgon!

180 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page