top of page

Plöjning och barn med på arbetet

Den här veckan har vi plöjt lite till och nu har vi kvar ca 80 ha. Den här hösten har det gått som på räls. Härligt!

Vi har också sått det sista så nu får såmaskinen vila till våren. Det är underbart att det har gått så bra i år.

Nu väntar en lite lugnare period med körningen. Men eftersom vi har en del lägenheter på gården så ägnas vintern till renoveringar och underhåll.

I dagens GP var det en artikel med rubriken “Farligare att låta barn hjälpa till i lantbruk” Artikeln tog upp riskerna med att ha barnen med sig i arbetet och hänvisar till att det lever kvar sedan man hade en annan typ av lantbruk. Pojkar i åldern 10-18 år är värst olycksdrabbade, medan barnen i förskoleåldern löper störst risk för dödsolyckor. Det är Kerstin Nilsson vid Lunds Universitet och SLU som har gjort intervjuer och som sedan har sammanställt resultatet. Hon har kommit fram till att lantbruk är speciella arbetsmiljöer, dels eftersom de ligger intill familjernas bostäder, dels eftersom det ofta är små arbetsplatser där det systematiska arbetsmiljöarbetet inte är lika utvecklat. Kerstins slutsats är att när föräldrarna är lediga då kan barnen komma och hälsa på, men om föräldrarna jobbar ska man inte ha barn i den miljön.

Det Kerstin nog har missat är att det i perioder inte finns några lediga dagar!

Som arbetsdagarna ser ut här i perioder är att Mathias går upp innan något av barnen vaknat och sedan kommer han inte in fören hela huset sover. Alternativet som barnen har då är att inte träffa pappa alls eller gå ut och åka med en runda. Valet är inte så svårt!

Att hänga med och lära sig ett arbete från grunden är inte fel. Ett intresse som väcks och kanske kan lägga grunden för en fortsatt framtid som just lantbrukare. Alla barn i vår familj har alltid fått vara med, de har sopat golv, målat brädor, klippt gräs, varit med hos grisarna och slutligen kört traktor. Här har vi inte tvingat någon utan alla har fått möjlighet. Carl visade ett stort intresse som liten men nu finns inget intresse kvar för fortsatt lantbruksarbete. John och Oskar fullkomligt älskar att vara med och vill göra allt som pappa gör. Givetvis sker ALLT arbete med överenseende ifrån någon vuxen och med stegrande svårighetsgrad och det är så det kommer fortsätta att vara i flera generationer till!


Dagens sovning i traktorn!

Oskar hos grisarna!

John kör lassen med pappa bredvid

2 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page