top of page

Politikerresa och en egen prefabfabrik!

Nu har det gått ett tag sedan jag skrev och det beror på att jag tycker själv att det blir lite tjatigt och väldigt mycket samma om vad som händer på gården. Dock har jag förstått att många tycker att det är intressant att läsa om vår vardag ändå. I den här veckan har det faktiskt hänt en ovanlig sak, Mathias och jag lämnade gården och var borta var för sig under en hel dag på olika uppdrag.

I torsdags så vara jag iväg med Kungsbacka LRFs kommungrupp och nåra kommunalråd på en resa i kommunen till några duktiga lantbruksföretagare. Temat för dagen var vilken självförsörjnings grad som vi i kommunen har. Att vi ska värna om den jordbruksmark vi har kvar samt att Kungsbacka kommun inte ska vara bäst i klassen, utan att lagen är tillräcklig att följa.


Dagen börjdade med att besöka Dotetorps ägg. Magnus och Johan tog emot oss och visade oss det fina och tekniksa packeriet. I packeriet var det robotar och annan teknik. Den första mänskliga handen som rör vid ägget är när du som konsument tar upp ägget ur dess kartong. Här blev det också en diskussion om hur de olika tillsynsavgifterna ser ut. För tillsynen i Åsa så är avgiften 32000 kr. För ett större stall i Falkenbergskommun är avgiften 5000kr. Hur kommer det sig? Jobbar de snabbare i Falkenbergskommun eller är det Kungsbacka som är så sjukt långsamma eftersom det är en taxa beroende på hur många timmar tjänstemännen jobbar. Det var en väldigt bra fråga som vi på LRF kommer arbeta vidare med och vi hoppas verkligen att politikerna tar det till sig och gör något åt det.

Bussen rullade sedan vidare till Hamragård och Camilla Sten. Hamragård ligger i Åsa och bedriver ekologiskt jordbruk med får och utegrisar. Camilla visade oss runt och vi passade också på att fika när vi var där. Fikat kom från Idala gårdsbageri och var mycket gott.

På busen till nästa stopp så pratade Linus Börjesson om sin gård Eriksberg. Linus odlar pepparrot, har kycklinguppfödning och producerar rapsolja. Gården driver han tillsammans med sina föräldrar och de har också spannmålsodling och gräs. Det var intresant att höra att Linus inte lägger om sin pepparror utan får då klumpar som smakar lika bra med som inte innebär lika mycket arbete.

Tredje stoppet blev på Idala mjölk där Sofie Rolfson tog emot. Sofie driver gården tillsammans med sin sambo och svärföräldrar. Gården är helt nybyggd och de har 120 mjölkande kossor. Gården är byggd med den senaste tekniken och det var väldigt roligt att se. Kossorna fick foder sex gånger om dagen, vilket matades ut med hjälp av ett band. Detta innebar att kossorna fick fräsch mat varje gång. Det var väldigt roligt att lyssna till Sofie och höra hennes entusiasm över sitt yrkesval. Det fanns ingen tvekan i att Sofie trivdes med sitt arbete och det är precis det vi behöver, unga och positiva lantbrukare som vågar satsa.

I ladugården kördes det två stora "dammsugare" som sög upp all gödsel och höll det rent och snyggt i stallet. När de blev fulla av gödsel så körde de och tömde sig. Återigen imponerade tekniken på oss alla.

Efter Idala mjölk besökte vi Högens gård men det kunde jag tyvärr inte vara med på eftersom jag då blev intervjuad av SVT Halland.

Alla deltagarna var dock väldigt nöjda med även det besöket.

Bussen körde sedan tillbaka till Hanhalsgården och då passade jag på att berätta om vår verksamhet.

Väl framme på Hanhalsgården så intog vi en mycket god lunch som i stort sett var tillagad på enbart närproducerade råvaror.

Det var bra diskussioner runt bordet och vi fick fram vårt budskap. Det var en mycket givande dag och vi hoppas på att vi kan göra en liknande resa till nästa år.


Vi hoppas att du som konsument också väljer våra fina, svenska produkter. För du tänker väl på att om det ska finnas svensk mat vid en ev kris måste du redan nu köpa svenskt!


Vad gjorde Mathias i torsdags då? Jo han var på studiresa i Skåne tillsammans med sina kompisar.

Första stoppet var på en gård i Tågarp där de fick titta på fina Charolais kossor, maskiner och torkanläggning. Sedan åkte de till Svalöv och Lantmännens växtförädlingsgård. Där fick de se försöksodling av vete som odlades i odlingsskåp. Det innebar att man kunde odla fram fem säsonger på ett år. På så sätt snabbar de på utvecklingen med att få fram nya sorter. Efter det rullade bussen vidare till Eslöv där de tittade på Lantmännens renseri och packeri av utsäde. Dagen avslutades på John Deere i Eslöv. Mathias hade en intensiv dag men var mycket nöjd.

Vi har inte bara varit ute på annat i veckan utan arbetet med att tillverka väggarna till ladan i skogen har pågått under två veckor. Mathias och farfar Sven snickrar tillsammans med vår snickare David. Så verkstaden har förvandlats till en "Prefabfabrik". Min uppgift är att förse dem med målade brädor och det har flutit på riktigt bra. Nu hoppas vi bara på att vår murare dyker upp så att vi får upp väggarna.


Hoppas att ni alla får en fin helg och nu hoppas vi att vädret blir lite varmare och att vi får en riktigt härlig vår.


177 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Post: Blog2_Post
bottom of page