top of page

”Satellitövervakning” är visst det nya

Veckan startade med att Mathias fyllde år och blev överraskad med en dag på Ästad vingård och sinnenas spa. Vi hade härliga timmar som sedan avslutades med en väldigt god trerätters lunch. Det var väldigt lugnt och det fanns gott om plats i de olika poolerna. Jag testade att doppa mig i sjön och det var galet kallt men efteråt kändes det väldigt skönt.


Veckan har sedan rullat på med en hel del arbete med LRF för min del. Denna gång genom olika Teams-möte. Ganska smidigt att sitta hemma på sitt kontor och ha möte med förtroendevalda över hela Sverige och riksförbundsstyrelsen.

Väldigt intressanta diskussioner och den stora frågan som togs upp är hur LRF ska hantera frågan med solceller på åkermark. Frågan är komplex men enligt mig så väger äganderätten tungt. Det ska vara upp till var och en att avgöra hur man vill göra med sin mark. Det är dock skrämmande att det ska vara mer lönsamt att producera energi än mat! Det är klart vi måste ha energi MEN vi måste absolut också ha mat!

Mathias har ägnat sig åt att serva våra traktorer tillsammans med en mekaniker ifrån Gunnar Nilssons. Det känns bra att gå igenom traktorerna och på så sätt hitta ev fel tidigt. Det är så viktigt att traktorerna rullar när de behövs. Vi vill inte bli stående när det är som mest att göra.

Vi har också hunnit med att vara i skogen och gallra lite. Att gå i skogen med motorsågen när solen strålar och vinden är svag är nästan som meditation.

Dock kommer man snabbt tillbaka till verkligheten när man klantar till det så att sågen fastnar i ett träd och är helt omöjlig att få loss. Då är det lätt att hålla sig för skratt.


Igår kväll så var Mathias och jag nere i Heberg och lyssnade på en information om CAP - EUs nya jordbrukspolitik. Det kommer nya direktiv med olika års intervallet och nu är den nya tidsperioden från 2023-2027.

En del saker är det samma medan andra är nya. Många av de olika miljöstöden bli ett-åriga och det innebär att man som lantbrukare kan välja när/om man kan/vill söka de olika stöden. Det ger en ökad flexibilitet.

Dock kommer vi få en ökad kontroll på våra grödor genom att alla våra åkrar kommer bli fotade av en satellit som snurrar runt konstant.

Det kommer alltså att ta bilder på de olika områdena för att se så vi följer det som vi har ansökt om. Skulle det visa sig att något inte stämmer får man ett brev från Länsstyrelsen, vilket man måste svara på för att inte få avdrag på sitt stöd. Detta innebär att det kommer vara en 100% kontroll över alla grödor som det söks stöd för. Länsstyrelsen och Jordbruksverket vill inte kalla det för "övervakning" utan en hjälp till att göra rätt.

Informationen som hölls av Ludvig & Co och LRF var mycket bra.


I familjen rullar det på som vanligt. Lite VAB med Alva, provtagning med Nils och längtan efter sportlovet är stor. Bara en vecka kvar sedan är barnen lediga vecka 7.

Idag vaknade vi upp till en snötäckt trädgård och givetvis blev det lek i snön när skoldagen var slut. Det blev snögubbar och snöhästar. För John blev det skottning och det tycker han är kul.

Nu håller vi tummarna för att snön ligger kvar över helgen så vi kan få lite vinter.

99 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


Post: Blog2_Post
bottom of page