top of page

Skörd och egen häst!

Så äntligen kom dagen när det var dags att ta ut tröskan! Redan vid frukosten i går var det en uppsluppen stämning och alla var på gott humör. Det som glöms bort varje år är att det sällan går att köra ut direkt på morgonen och att det alltid är lite att fixa med innan det är dags. Så väntan blev lång eftersom tröskningen började först efter lunch.

Först ut tröskade vi veten Etana. Vattenhalten låg runt 20%. Att vi ville ut och tröska var för att vi ville se så att allt fungerade som det skulle på tröskan eftersom vi har meckat med rotorerna. Det verkar som om allt funkar och tröskan tröskar bra.

Även om Nils hade nästan 39 graders feber så var det bara att skjutsa ut honom till tröskan. Alvedon och massa dricka så fungerade det en stund. När Nils får feber ökar risken för kramper men det var lugnt och idag är Nils feberfri igen.

Vi släppte också halmen eftersom vi ville prova vår press.

Så idag testade vi att pressa och det gick fint med första balen...

Första balen funkade fint och nätningen gick på automatiskt. Nästa bal fungerade det inte med automatiken så Mathias fick köra nätningen manuellt. Vad han inte insåg var att han var tvungen att stänga av nätningen. Så balen fick måååånga varv med nät.

Så i morgon ska de gå till botten med vad som är fel. Så har du några idéer är det bara att höra av sig till Mathias! Håll tummarna för att vi löser problemet.

Själv har jag tillbringat många timmar i bilen. Först en tur ner till Getinge och hämta delar som tyvärr visade sig inte var kompletta.

I går fick jag åka upp till Akron utanför Lidköping för att hämta en dator. Datorn ska användas för att programmera om torken så att spjälen ska fungera ordentligt. Carl har jobbat många timmar med att dra nya kablar till ett spjäl men det funkade tyvärr inte. Så nu hopppas vi att det löser sig till nästa vecka.

Under veckan har vi också hunnit med att snickra en häst till Alva. Det började med att Mathias fick såga ner ett träd som var lagom stort träd till mage.

Väl hemma i verkstaden sågade, skruvade och grejades det och tillslut fick Alva sin egna häst som givetvis fick namnet Torsten efter Alvas favorit häst på ridskolan.

Dock behövde Alva en sadel till sin häst så idag blev det ett besök hos Karins hästshop. Där fanns det mängder med begagnade bra hästsaker. När Alva hittade gratishörnan så blev hon så glad och det blev några extra schabrak och annat smått och gott.

Sadel, träns och tyglar inhandlades och Alva var så nöjd eftersom allt gick på 480 kr. Riktigt billigt enligt Alva!

Hela eftermiddagen har Alva lekt och grejat med sin häst!


Ni kanske undrar hur det går med Carls kamp mot vildsvinen? Det går väldigt bra och torsdags kväll så slog Carl rekord! Han sköt FEM vildsvin på samma åker! Så ja det finns en hel del gris i våra marker.


Nu i kväll kom det en regnskur så det innebar att alla blev lediga och kan njuta av lördagskvällen. Så nu håller vi tummarna för att det inte regnar i morgon och att problemet med pressen löser sig.


306 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page