top of page

Skördetid och på rätt sida gränsen!

Ut och in, fram och tillbaka mellan skurarna med tröskan. Vädret i år är inte bondens dröm precis.

Mathias stod i valet och kvalet om vi skulle skörda vetefältet precis utanför oss. Vi hade läst att falltalet på just den sorten hade gått för många bönder. Linus är en väldigt känslig sort vid just regn och regnat har det gjort de senaste veckorna. Så trots en vattenhalt på 26 % valde vi att skörda.

Det är tur att vi driver torken med vår panna. Pannan eldar vi med vår egna flis ifrån vår skog. För det går åt mycket energi till att torka ner spannmålen.

Igår så skickade ner ett prov till Berte kvarn och sedan började den långa väntan. Sent på eftermiddagen så fick vi besked!

Vårt falltal var 212 och gränsen är 200! Så snacka om tur. Ett bra år så ligger falltalet på mellan 300-400.

Så igår kväll blev det champagne för att fira!

Anledningen till att vi är väldigt glada att vi fick veten klassad som brödsäd är för att vi har sålt 300 ton på kontrakt och vi började bli oroliga att vi inte skulle få ihop det på grund av det dåliga vädret. Men nu ser det ut som att det har löst sig och det är skönt!

Tröskan kör John och i år kör Oskar lassen. Denna tid är den bästa på hela året för killarna. Det blir många timmars körning och då är alla glada och nöjda.


Återigen vill jag påminna om att när traktorn kommer med fulllastad vagn med spannmål är det inte så smart att kasta sig ut bara för att hinna före! Även om vi har bra bromsar så går det inte att stanna så fort.


Igår var det en cyklist som står i korsningen och vi ska svänga vänster från Tostaredsvägen upp mot Måbovägen. Cyklisten står alltså i korsningen vid stopp men väljer ändå att svänga vänster innan vi svänger. Oskars kommentar: Han var nog inte så smart och jag håller med honom. Även trikåmän är dödliga även om vissa inte tycks tro det.

Så visa hänsyn i trafiken och tänk på att det är er mat vi skördar nu!

Eftersom det har regnat mycket så är det väldigt blött i backen och det fick Oskar känna på idag. Han körde fast med 8430. Så Mathias fick dra loss honom med 7820. Så det hade varit väldigt bra om det hade slutat regna nu.

Eftersom alla stora maskiner är upptagna av killarna så får jag hålla mig till min Gator och trimmen. Idag var jag ute och trimmade av mängder med hönshirs. Allt för att vi inte ska få in det i tröskan. Hönshirs räknas som världens tredje värsta ogräs. Varje planta kan generera mellan 1000-2000 frön. Frön kan överleva upp till 10 år i jorden. Tyvärr sprider sig detta ogräs och det är inte bra. Så det krävs krafttag för att bli av med detta ogräs. Vi ska köra kemiskbekämpning innan vi brukar jorden igen.

Mathias sköter torken och lagar och fixar i ordning sådant som krånglar.

HEVA-såmaskinen är servad och klar för rapssådd.


Carl har haft en vecka semester och fortsätter sin kamp mot vildsvinen. I skrivande stund är han och tar han om ett vildsvin som sköt i eftermiddag. Så beståndet minskar och det är bra eftersom de förstör så mycket i grödan.


Nu håller vi tummarna för en regnfri helg så skörden kan rulla på!

163 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page