top of page

Skördetid och skolstart med busskaos!


Så är skörden i full gång och i år har det gått i rasande takt. Tröskan har rullat från tidig förmiddag till sen kväll. Arbetsdagarna är långa men det är det här som vi arbetetat för hela året.


I år har skörden blivit mycket bra och vi har det angenäma problemet att det är fullt i torken.

Detta har gjort att vi har fått städa ut ett av våra stora förråd för att kunna lagra havre. För havren gav i år ca 8 ton per hektar. Ett bra år ger havren 6 ton per hektar. Så i år är det rekord!

När inte tröskan rullar så ska torken skötas. Spannmål ska torkas och sedan skickas vidare för förvaring. Att arbetsdagen börjar före klockan fem och slutar först vid midnatt är inget konstigt just nu för Mathias. Så igår när det kom lite regn och arbetsdagen slutade flera timmar tidigare så var det väldigt välbehövlig och skönt med sömn!


I årets skörd har jag fått vara med och köra spannmålslass från åkern. I början när jag körde var det darriga ben och jag hade John i örat som handledde mig så att det blev bra. Men efter några lass gick det bättre och bättre och nu klarar jag av att köra spannmålslassen från åkrarna utan några som helst problem. John var en otroligt lugn och pedagogisk lärare och tog det lugnt och metodiskt. Värre var det när Mathias satt i tröskan... Inte alls lika lugn eller metodisk utan en aningens mer stressad... Men efter lite hot från min sida om att jag ställer traktorn så kan du köra lassen själv så gick allt väldigt mycket bättre.


Nu har vi lite havre kvar att tröska och sedan längre fram har vi våra åkerbönor men det dröjer några veckor tills dess.

Ni som följt oss här vet om att vi har köpt en HEVA-såmaskin som vi skulle så raps med. För det är ju så att när skörden är bärgad så måste man påbörja sådden inför nästa år. Först ut att hamna i jorden är just rapsen. Det som är bra med HEVAN är att de går att så direkt i stubbåkern. Detta innebär att man sparar massa körningar för jordbearbetning. Maskinen sår rapsfrön, lägger ut gödning och Sluxx, snigelgift. Vår raps är sådd! Mathias och John har kört en hel del borta och det ska bli spännande att se hur rapsen blir när den kommer upp! Även om HEVAn lägger Sluxx i åkern så har jag gått runt med vattenkannorna för att lägga en sträng runt hela åkern.

När vi alla jobbar intensivt med gårdens arbete är det guld värt att ha släkt och vänner som ställer upp och hjälper till med Alva och Nils! Förra veckan hade jag två möten med LRF utöver allt jobb. Detta innebar att vår fantastiska granne och vän Tezz fixade middag och passade dem en dag. Min lillasyster i Falkenberg ryckte in och hade tvillingarna en dag. En hel dag var Alva med farmor på målning. Nils och Alva var med på Hembygdsförenings lekkyrka med farmor en annan dag! Så stort TACK till er alla som gjorde så att Alva och Nils fick en rolig sista sommarlovs vecka!


För i måndags började höstterminen igen! Först ut var John som började sina studier på Strömma skolan i Sätila. John har haft en mycket rolig första vecka även om han har kommit hem några kvällar för att jobba.


I tisdags började Oskar i 7:an och Nils och Alva i 2:an. Det var pirrigt och lite oroligt men första dagen gick bra. Tyvärr slog EP-monstret till så onsdagen fick vi hämta hem Nils redan kl 10.

På torsdag när jag sitter i traktorn på åkern ringer Oskar och säger: Det finns ingen buss som kör oss hem mamma! Jag tror först att han skojar för att han vill bli hämtad, men röstläget och Nils i bakgrunden så förstår jag att de menar allvar.

Busschauffören var snäll och körde hem barnen ändå. Jag ringde kommunen och det stämde, det finns ingen buss utan kommunen tyckte att barnen skulle gå från Bräutigams, på Tostaredsvägen! En 70-väg som är starkt trafikerad med tunga fordon. De skulle också behöva korsa vägen! Till saken hör att jag hade den här diskussionen med Bertil på kommunen i juni, då de tyckte att barnen skulle gå på bussen vid Bräutigams på morgonen ! Jag fick ett ursäktande Mail om att detta blev fel. Två månader senare göras alltså samma fel, fast denna gång när barnen ska hem! Efter samtal med Frida Byrsten, som är ansvarig för det här kaoset, så är tanken att Alva och Nils ska åka skolbuss 9 de dagar då de slutar tidigt och skolbuss 5 när de slutar sent. Oskar har ingen buss som han kan åka hem på måndag!

En ganska stor grej i det här är att vi hela sommaren har peppat Nils att han ska börja åka buss hem från skolan. Allt i Nils liv handlar om att förbereda. Just nu tänker Nils ALDRIG åka buss hem för det går inte att lita på att bussen kör honom hem…


Det är inte bara vi som drabbats utan kommunen har ändrat linjer, dragit in linjer och det har blivit väldigt FEL! Anledningen är att det ska sparas pengar! Barn ska alltså behöva gå på farliga vägar, komma 40 min innan skolan börjar samt åka långa omvägar för att komma till och från skolan! Våra barn på landet har lika stor rätt till att kunna komma till och från skolan utan några problem som barnen i stan har. Så Kungsbacka kommun GÖR OM OCH GÖR RÄTT! Ett bra tips är att lyssna på KEs bussar som sköter skolbusstrafiken och låt barnen få kosta, de är vår framtid!


Så nu blickar vi fram emot en helg som blir lite lugnare och sedan en ny vecka med skolskjutsar som fungerar och går som de ska! Ha det så bra och TACK till er som skickar små meddelande och skriver kommentarer det är väldigt roligt!

252 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Kommentare


Post: Blog2_Post
bottom of page