top of page

Weed eller ved, ja det är frågan det!

Veckan har inneburit sportlov eller som vi har döpt om det till: Såglov! För i måndags drog vi igång med att såga och packa ved. Barnen tycker att det är roligt och hjälper gärna till. En del mer andra mindre.

Givetvis låter vi absolut inte barnen såga själva och vi är hela tiden med för att övervaka så att det inte händer något. För det är en maskin och ingen leksak.

Att se glädjen i Alvas ögon när hon sågade är så härligt. Hon trodde inte hon skulle klara av det och därför var det extra kul.


Vi upptäckte dock att våra 60 liters säckar var slut så jag ringde och beställde på måndagmorgon. Vid tisdag lunch så kom Postnord och skulle lämna av dem. Oskar och en kompis till honom sprang ut och skulle ta emot. Killen som körde frågade vad vi skulle ha dem till?

Oskar svarar glatt: vi ska packa ved!

Varpå killen mycket förvånad frågar: Ska ni packa WEED????

Oskar har svårt att hålla sig för skratt och säger nej nej VED!

Killen svarade: Sånt man äter?

Oskar börjar skratta och pekar på stockarna, nej VED, sånt man eldar!

Det är inte lätt med språket alla gånger men om vi skulle odla Weed så vi skulle kunna packa det i 60 l säckar, ja då hade vi nog fått lite problem med polisen....


I onsdags tog vi paus i vedhanteringen och åkte ner till Berte kvarn och fick en rundtur i kvarnen av Fredrik som är inköpsansvarig på Berte.

Vi levererar ca 1000 ton vete till Berte och det var kul att se kvarnen.

Det tog bara några minuter från att vetekornet kom in i kvarnen tills det kom ut som mjöl.

Tekniken är otrolig! En maskin kontrollerade varje vetekorn och med hjälp av en luftstråle så blåste den bort det som inte skulle vara där.

Vi fick även se laberatoriet där Annika berättade om vilka kontroller som görs på mjölet.

I bageriet fick vi träffa Stefan som bakade och hade kontakter med kunder. Med oss från bagaren Stefan fick vi både bröd, mjöl och vetelängder.

Det bästa var dock att jag fick surdeg med mig hem. Så igår bakade jag en vete levain som blev väldigt god.

Så stort tack till Fredrik, Stefan och Annika som gjorde besöket så lyckat. I helgen blir det bakning av rågsurdegen och jag hoppas på lika bra resultat.


213 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page