top of page

Ombyte förnöjer!

Nu börjar vi se slutet på en intensiv höst. Arbetsdagarna kan förhoppningsvis bli lite kortare och vi kan få lite mer ledighet tillsammans med familjen och det ska bli väldigt skönt.

Höstbruket har rullat på bra. Vi har fått sått över 190 ha med vete. Rapsen som vi sått har kommit upp väldigt fint. Förra veckan fick jag dock ut igen och så i en fläck i åkern igen. Vi får se om det kommer upp annars har vi en färdig selfieruta....


Det är inte bara plöjning och sådd som ska göras. Den gröda som kommit upp ska ogräsbekämpas och även kontrolleras så det inte kommer skadedjur. Vissa medel får man inte köra dagtid och då är det kvällen och natten som blir Mathias arbetstider.

Maskinerna som använts under hösten ska tvättas och rengöras. Pressen är rengjord och Mathias har skrivit upp allt som behöver fixas till nästa säsong.

Att tvätta med högtryckstvätten är roligt tycker Nils och hjälper gärna till. Att spruta så det skvätter på mamma är också väldigt roligt...

Jag har börjat rengöra källaren i torken och det är inte min favorit syssla. Det är inte trevligt ställe att vara på. Det är lite fuktigt, luktar lite illa och är under mark. Slocknar lampan så blir det kolsvart. Det är väldigt skönt när det är klart och sen är det dags för resten av torken att bli städad. Så det värsta är gjort!

För min del har det också varit en hel del uppdrag med LRF i veckan.

I tisdags hade vi en heldag på Munkagårdsgymnasiet. Vi i styrelsen träffade skolledningen och vi hoppas verkligen att vi får till ett samarbete och att det kan starta lite nya utbildningar. Efter mötet med skolledningen hade vi styrelsemöte och på kvällen ordförandeträff och information om Afrikansk svinpest med Länsstyrelsen och jägarförbundet.En mycket givande dag och kväll.

Det är skrämmande hur den Afrikanska svinpesten skulle slå mott hela vår näring om den skulle komma hit. Så återigen köp svenskt, ät svenskt och om du köper livsmedel från de drabbade områdena så se till att slänga rester i soporna och inte i naturen! För smittan i Fagersta har spridit sig på grund av människan.

Lila prickar är smittade vildsvin och röda prickar är smittade tamsvin. Så nu håller vi tummarna för smittan begränsas i Fagersta och att jägarna kan skjuta av vildsvinen.

LRF har kommit med förslag att skjuta av 90 % av alla vildsvin och det hade varit väldigt bra. Vi markägare måste ställa större krav på våra jägare. För det är jobbigt att jaga vildsvin eftersom de är nattaktiva. Stammen måste minskas och det är vi nog alla överens om. Vi hoppas på att Carl i kväll skjuter några till.

Jag stod igår och öste gammal spannmål så var det helt andra uppgifter idag, heldag med cheferna på Länsstyrelsen, Landshövdingen Brittis Benzler och LRF.

Dagen startade med att vi lyssnade på Bergbobäckens dikesföretag och vilka svårigheter det är med avrinningen från all ökad bebyggelse. Vi åkte sedan ut och tittade på bäcken.

Lunchen intogs på Skårsgård och sedan åkte vi vidare till Peter och Sofie på Idala mjölk. Där lyssnade vi på deras resa till det nya stallet.

Vi diskuterade investeringsstöd och den orättvisa som finns. Den första stödomgången är nu klar och av 43 sökande var det bara tre som fick stöd. De som fick får 2,4 miljoner och det är väldigt mycket pengar och ger en väldig fördel mot de som inte får några pengar.

Dagen var väldigt givande och det kändes som om Länstyrelsens lyssnade på våra inspel.


Nu ser vi fram emot en ledig helg och vi hoppas ni får en skön helg också! Bjuder på en bild från onsdagens fiske i havet!


173 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page