top of page

700 studsbollar!

Det är inte varje dag man får hem ett paket som innehåller 700 studsbollar! Men det hände den här veckan. 700 stycken små bollar som vi använder i rensen, även kallad Guldmaskinen. Bollarna lägger man i sållen när man rensar spannmål. Bollarna görs så att sållen hålls rena. Rensen går väldigt bra och skräpig spannmål blir väldigt fin.

Som ni kan se på bilden så är det mycket rester i rapsen. När det gått genom rensen kommer det ut ren raps. Raps som vi säljer och som vi kan få ett högre pris för.

Renset kommer ut både i spannmålsgroppen och på en kärra som står utanför. Vi slänger inte renset utan det används tillsammans med spannmål och blir mat till våra grisar. Så allt används, det blir inget onödigt spill.

Det är rätt så otroligt att en sådan gammal maskin som rensen är, över 50 år, faktiskt fungerar även idag. Det har dock krävts ett antal timmars arbete med att få den i bruk. Mathias bror David, som är snickare, har byggt nya fina ramar till sållen. Sållen har vi köpt in från en firma ifrån Skåne. Men nu går rensen bra och om inget händer så kommer den att gå så i massa år till.

Farfar Sven hjälper oss med att bygga ställ som vi kan förvara alla sållen i. Ställningen ska vara i torken så att sållen är i närheten av rensen. Det kommer bli väldigt bra, istället som vi har det nu, där sållen står lite överallt.

En annan daglig uppgift just nu är att skrämma bort gäss och svanar ifrån grödorna. I år är det extremt många fåglar. Vissa dagar behöver vi skrämma bort fåglarna vid flera tillfällen från samma åkrar. Vi har fågelkanoner som vi skulle kunna sätta ut men då blir det ett fasligt liv på alla grannar. Gaskanonerna smäller och det gillar inte grannar och framförallt inte hästar. Så vi fortsätter att skrämma och att få motion på arbetstid är ju inte fel!

Vi har raps precis utanför oss och där sitter fåglarna och kalasar på rapsplantorna. Rapsen innehåller mycket näring men vi vill ju inte matta fåglarna med vår raps. Visst känns det avlägset att om bara drygt fyra månader så blommar rapsen!?

Visst längtar man efter våren och sommaren nu när det snöar var varannan dag.

Skolan rullar på för Alva, Nils och John. För Oskars del så jobbar han på med skolarbetet här hemma. Vi väntar fortfarande på besked ifrån sjukvården om varför Oskars värden är avvikande. Att vänta är inte kul och vi hoppas verkligen att vi snart får ett besked och att det går att det finns en bra lösning på problemet också.

I väntan på svar måste Oskar fortsätta att ta det lugnt. Vår planerade skidresa fick vi boka av eftersom Oskar inte får åka skidor pga blödningsrisken. Det är väldigt tråkigt men skidsäsongen är ju lång och vi hoppas att vi kan komma iväg senare, annars får det bli nästa år.

Oskar har väldigt många begränsningar på vad han får göra men kossorna får han fortsätta att ta hand om. Dock är jag eller Mathias med honom ute varje morgon och kväll. Kossorna är verkligen en stor glädje i Oskars liv och det är härligt att se.

Nu ser vi framemot en ledig lördag och allt vad det innebär.

Vi hörs!

271 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page